Rostlinné proteiny jsou bohatým zdrojem bílkovin, které hrají důležitou roli při budování svalů. Bohužel, jednotlivé rostlinné zdroje neposkytnou tak komplexní bílkovinu, jako zdroje živočišné, a proto je velmi důležité přijímat bílkoviny z více zdrojů najednou, abychom dosáhli širšího zastoupení aminokyselin. Pamatujte, že nezáleží jen na samotném obsahu bílkovin, ale i na jejich složení a komplexnosti. Mezi nesporné výhody rostlinných proteinů patří nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny. Nevýhodou je specifická chuť, na kterou si ne každý zvykne.

V dnešní době už je na trhu nespočet druhů rostlinných proteinů. V dnešním článku se zaměříme na čtyry základní druhy.

Hrachový protein

Je výbornou alternativou pro všechny, kteří hledají bohatý zdroj bílkovin rostlinného původu. Hrachový protein obsahuje značně vysoké procento větvených aminokyselin (15-20% celkového obsahu) je tak ideálním doplňkem vegetariánské a veganské stravy. Navíc neobsahuje lepek.

Konopný protein (Hemp)

Získává se rozemletím semínek z rostliny Cannabis sativa. Jako jeden z mála rostlinných bílkovin obsahuje konopný protein všech 21 aminokyselin vyskytující se v přírodě! Obsahuje též mnoho vlákniny a nalezneme zde téměř dokonalou rovnováhu všech nenasycených mastných kyselin omega 3, 6 a 9 (např.: CLA-kyselina linolová). Jedná se tedy o skvělý doplněk výživy.

Rýžový protein

Rýžové proteiny se vyrábí z hnědé rýže, která obsahuje otruby a přírodní vlákninu (bílá rýže tyto cenné látky ztrácí, důsledkem loupání zrn). Rýže se umele na prášek, rozmíchá se ve vodě, a pomocí enzymů se vysráží na námi požadovanou bílkovinu. Jelikož jsou proteinové přípravky z hnědé rýže hypoalergenní, jsou vhodné i pro jedince s intolerancí nebo alergiemi na mléčné výrobky, soju či lepek. Bílkovina z rýže je celkem snadno stravitelná.

Sojový protein

Sója podobně jako konopný protein poskytuje celé spektrum aminokyselin. Je vhodná pro lidi, kteří trpí intolerancí laktózy, ovšem někteří lidé trpí alergií na sóju a těžce je tráví. Výhodou je pak nízká cena, nevýhodou chuť.